© Action Athletics Idrottsförening

Frågor & svar om nästa säsong

Vad tittar ni på vid lagindelningarna?
Ålder är det första vi tittar på. Vi vill att våra lag inte ska ha för spridda åldrar, men i tävlingslag blir det alltid lite mer spritt än i grund-, fortsättnings- och tävlingförberedande lag.

Utöver ålder tittar vi på vad varje aktiv har för förkunskaper. Vi har satt upp rekommenderade förkunskaper för tävlingslagen. Attityd är också något som väger tungt för tävlingslagen - där det är viktigt att vara peppad på att träna flera dagar i veckan och ha vilja testa nya moment. Till sist är närvaro en viktig faktor för att komma in i ett tävlingslag. Har du haft bra närvaro tidigare är det ett stort plus.


Varför är de rekommenderade förkunskaperna fokuserade kring gymnastik?
Alla moment i cheerleading är viktiga och vägs in vid lagindelningar. Gymnastik är dock det moment där det är lättast att titta på specifika "skills" eftersom det utförs själv och inte tillsammans med andra i laget, såsom stunt. Svårast gymnastik är dock inte alltid bäst - utan bra utförande är minst lika viktigt.

Ytterligare anledning till att gymnastik är viktigt är för att domare tittar på hur många i ett lag som gör en skill. För att vara "level appropriate" behöver 75 % av laget utföra ett visst antal skills för varje level. Når man inte upp i 75 % kan laget inte få mer än 5 av 10 poäng i svårighet gymnastik. Lågt antal som gör samma skill gör alltså att laget direkt hamnar i ett underläge jämfört med de motståndarlag som har det. För oss är inte resultat på tävlingar det allra viktigaste - men vi vill att alla våra lag ska ha CHANS att vinna.


Varför har ni inte tryout till level 1 och 2?
Vi har inte tryout till level 1 och 2 eftersom level 1 och 2-lagen till största del kommer bestå av aktiva som redan går i föreningen. Man kan säga att de aktiva som har gått hos oss redan har tryoutat under hela den tidigare säsongen. Tränarna ser vad de kan och hur de fungerar varje träning, vilket gör att en tryout inte är nödvändigt.

Vad innebär provträning?
På en provträning får aktiva från vår kö testa att träna i ett lag. Efter träningen hörs vi av via mejl om hur det kändes för den aktiva och även hur det kändes för lagets tränare. Därefter tas ett beslut om den aktiva blir erbjuden en plats i det laget eller i ett annat lag i föreningen.

Hur tänker ni när ni sätter träningstiderna?
Med de halltider vi får pusslar vi ihop ett schema som utgår från tränarnas förutsättningar med skola, jobb och egen träning, men vi tittar även på lagens åldrar och behov. Olika tider passar olika åldrar - en 7-åring och en 18-åring föredrar inte samma tider. Samma med redskap: en 7-åring har behov av vissa redskap och en 18-åring av andra för att kunna träna.

Vi kämpar med att få så attraktiva träningstider från kommunen som möjligt - såsom alla idrotter i kommunen och hela Stockholm kämpar med eftersom det råder en stor hallbrist. Alla vill träna vardagskvällar och söndagar, men tyvärr är det inte möjligt. Vi gör det bästa vi kan med det vi får.Ytterligare frågor? Kika på vår allmänna FAQ-sida. Finns din fråga inte med där är du välkommen att mejla oss: actionjarfalla@gmail.com.